СЛИКАРИ ЗА ЕКОЛОШКИ ГРАД У CUW КАМПАЊИ
16.09.2012

Уз поруку нишких уметника, НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ успешно обележена активност светског еколошког покрета Clean up the World- Очистимо свет  2012, коју под покровитељством Градске општине Палилула промовише ЕКОполис мрежа. “Ми смо већ десет година део светског еколошког покрета који је и овог викенда CUW кампање окупио преко 40.милиона волонтера у 140 земаља света-истакао је Драган Видојковић, национални координатор кампање и лидер ЕКОполиса. „Очистимо свет” није само једнодневна активност већ провера наше еколошке савести и одговорности заједнице за своје животно окружење. Наше активности се не могу мерити само тонама сакупљаног смећа већ степеном подизања свести о актуелним еколошким проблемима са којима смо данас суочени“- кажу у Медијској еколошкој мрежи Србије ЕКОПОЛИС, која је координатор ове планетарне еколошке иницијативе.

Млади сликари Звонко Милојевић, Миомира Ристић, Мартина Божиловић, Михајло Пузић, Зоран Ранђеловић, Милена Анђелковић, чланови Медијске ЕКОполис мреже и Мултимедијалног удружења уметника „Цар Константин“, поводом недеље светске еколошке кампање „Очистимо свет“ – Clean up the World 2012, промовисали су дипломске радове који су одбрањени на Арт академији Института Екоман под менторством професора мр Миливоја Новковића и професора мр Славољуба Тодоровића-Зоркина,. Теме радова:„Укроћена дивљина“, „Аутопортрет-аутоанализа“, „Стимулативна синергија просторне композиције“, „Портрет у сликарству“, „Вода, ваздух и душа кроз призму апстракције и религије“ и „Облици и душа“, који су изложени у Галерији Нишког културног центра (од 17.септембра), откривају забринутост и размишљање уметника о актуелним глобалним климатским променама, природи, човеку као узроку и последици настанка проблема на нашој Планети. Овај својеврсни перформанс и трибина која је након тога одржана, само су део бројних еколошких дешавања нишких еколога, уметника, извиђача, зелених Србије, чланова Ротари клуба Ниш-Naissus, професора, која су се протеклог викенда (од14.до 16.септембра) одвијала у нашој средини и широм Србије.

CUW кампању је покренуо аустралијанац Јан Кирнан, након учешћа у трци једрењака једноседа око света 1986/1987 године. За време трке Кирнан је био запрепашћен загађеношћу океана. По повратку у своју луку Сиднеј, одлучио је да нешто учини и покрене акцију чишћења Аустралије, земље у којој је рођен. У протеклим годинама, акција је од локалне активности главног града Аустралије доспела је до глобалне светске еколошке кампање. Захваљујући иницијативи извиђача Србије а затим и чланова ЕКОполиса, Србија и Ниш су од 2003.године на планетарној карти овог еколошког покрета. Од 2006, након потписивања протокола о регионалној сарадњи, Градска општина Палилула у Нишу је преузела покровитељство над овом активношћу.

Јубилеј, десет година Clean up the World активности у нашој средини, одвијале су се под мотом-наше место..наша планета..наша одговорност. То је јединствен покрет, где локална средина процењује своје потребе и могућности извођења активности. Овде се на делу види степен развоја заједнице и спремност појединаца да у томе учествују. Овај покрет у Србији, од 2006 године након потписивања регионалног споразума о сарадњи, има седиште и подршку Градске општине Палилула у Нишу. Могућности за деловање волонтера и ове године су биле бесконачне. Ограничена су само потребама локалних заједница и маштом организационих комитета. Нове локалне власти, након избора, још нису оствариле потребну иницијативу и дале пуну подршку овој грађанској иницијативи.(ЕКОполис мрежа)